Afectiuni ale coloanei vertebrale

Home Afectiuni ale coloanei vertebrale

Sănătatea coloanei vertebrale este unul dintre acele lucruri pe care oamenii nu le apreciază până când nu începe să dispară. Coloana vertebrală are mai multe funcții și problemele care o afectează, chiar și subtile, cum ar fi pierderea curbelor sale normale, pot afecta oricare din funcțiile coloanei, dar și celelalte părți ale corpului care depind de ea. Coloana vertebrală ne susține și transferă greutatea torsului în pelvis, șolduri și picioare, mușchii se atașează de aceasta, iar organele interne “atârnă” practic de ea.

Întrucât coloana vertebrală este o structură extrem de articulată poate da stabilitate în timp ce membrele sunt active. Stabilitatea depinde, de asemenea, de coordonare și de control, permițând organismelor noastre să funcționeze ca un întreg coordonat, indiferent de acțiunea membrelor sau capului.

Locomoția nu ar fi posibilă fără o funcționare bună a coloanei vertebrale. Orice durere sau rigiditate care scade capacitatea de deplasare va declanșa anxietate la nivel primar.

Absorbția șocurilor. Curba naturală a coloanei vertebrale la adulți, precum și discurile intervertebrale creează un sistem de amortizare care ne permite să mergem și să alergăm fără să ne distrugem organismul. Pe măsură ce îmbătrânim și ne pierdem elasticitatea discurilor, dacă pierdem curbele naturale ale coloanei prin postura slabă, sedentarism sau din cauze unei boali degenerative a discului, este probabil să fie nevoie de o îngrijire specială a acesteia.

Integritatea neurologică. Coloana vertebrală oferă un canal flexibil, dar protejat, pentru maduva spinării și rădăcinile nervoase. Toate semnalele neurologice care călătoresc de la creier la corp (cu excepția nervilor cranieni) trec de-a lungul acestui canal osos. Este nevoie de nervi pentru a ne activa mușchii – dar aceștia joacă un rol crucial în capacitatea organismului de a percepe mediul înconjurător și de a reacționa în mod corespunzător.

Când există durere sau disconfort, calitatea vietii este grav afectată. O “simpla” durere de spate, durere de mijloc, durere în zona cefei poate afecta masiv viata oricarui pacient. Iata care sunt cele mai comune afecțiuni care pot afecta coloana vertebală:

Discută cu medicul neurochirurg Dan Benția!

Fiecare pacient este unic, iar intervenția chirurgicală nu este întotdeauna soluția potrivită.

Ai o intrebare?

Sună acum!

0376 44 88 68