Discopatia vertebrală lombară

Home Afectiuni ale coloanei vertebrale Discopatia vertebrală lombară

Durerea de spate este o afecțiune frecvent întâlnită odată cu înaintarea în vârstă, aceasta fiind resimțită în jur de 75-85 % din populatie, iar 5% o experimenteaza pentru prima oară în fiecare an. Vestea bună este că în cele mai multe dintre cazuri, problemele se pot rezolva fără un tratament prescris de medic, însă acest lucru poate dura destul de mult, iar șansele ca durerea să reapară este foarte mare.

De asemenea, în cazul durerilor care depășesc șase luni, posibilitatea de a reveni în câmpul muncii scade destul de tare odată cu trecerea timpului, iar cei care resimt aceste dureri în jur de doi ani, aproape că nu mai au nici o șansă de a se întoarce la lucru.

În majoritatea cazurilor, durerea nu are nevoie de studii elaborate sau de tratamente complexe. Însă, medicul neurochirurg este cel care trebuie să se asigure că durerea nu necesită o evaluare suplimentară și că afecțiunea nu este un gravă.

Totuși, sunt câteva semne care ar trebui să te pună în gardă și să îți dea de înțeles că ceva nu este în regulă: vârsta mai mică de 20 de ani sau mai mare de 50 de ani, traume majore suferite recent, istoric de cancer sau o infecție suferită de curând, durere acutizată noaptea, utilizarea medicamentelor intravenoase și stări de slăbiciune. Întrucât există multe cauze și simptome diferite ale discopatiei vertebrale lombare, este recomandat să mergi la un control de specialitate atunci când simți că durerea nu cedează.

Coloana vertebrală este o structură vitală a corpului uman. Aceasta îndeplinește funcțiile de susținere a trunchiului, de protecție (apără măduva spinării) sau de mobilitare (prin complexitatea ei, oferă posibilitatea corpului de a se mișca și deplasa). Tocmai de aceea este extrem de important ca sănătatea acesteia să fie menținută cu orice preț.

Discopatiile lombare se clasifică în funcție de faza în care se află.

Faza I este prezentă atunci când există o mobilitate crescută a discului intervertebral, cu apariția durerii la nivelul coloanei lombare, dureri care sunt trecătoare.

În faza a II-a, procesele degenerative sunt mai grave și apar fisurile.

Faza a III-a este împărțită, la rândul ei, în trei stadii: iritarea rădăcinii nervoase (apare durere de tip nevralgic), compresie (pe lângă durere, mai apar și furnicături, amorțeli sau înțepături, iar reflexele își pierd din sensibilitate) și întreruperea rădăcinii nervoase (apare deficitul funcțional al musculaturii).

Iar în final, faza a IV-a, discurile intervertebrale cedează.

Care sunt simptomele discopatiei vertebrale lombare?

Persoanele care suferă de această afecțiune acuză, de obicei, dureri cronice de spate, care poate chiar împiedica desfășurarea activităților zilnice. De cele mai multe ori nici măcar nu trebuie să existe vreun eveniment traumatic care să cauzeze declanșarea durerii. Simptomele sunt înrăutățite odată cu așezarea sau aplecarea înainte. Astfel de dureri persistă mai mult de șase săptămâni, iar simptomele se agravează pe măsură ce modificările degenerative ale coloanei vertebrale evoluează.

Durerea profundă de spate apare odată cu perturbarea discului intern, iar aceasta crește în intensitate pe parcursul mai multor luni.

Evoluția bolii se desfășoară etapizat. Prima dată apare durerea lombară, în stadiile următoare are loc și o contractură puternică și dureroasă a mușchilor paravertebrali lombari, ceea ce duce la imobilizare. În cele din urmă, în momentul în care se dorește mișcarea trunchiului în diferite direcții, apare o durere violentă. Persoana afectată se deplasază cu dificultate și nu poate sta prea mult în picioare. Chiar și simpla așezare sau ridicare devin foarte dureroase.

Care sunt cauzele discopatiei vertebrale lombare?

Coloana vertebrală este compusă din segmente care se mișcă. Aceste segmente, la rândul lor, sunt formate din două corpuri vertebrale, discul intervertebral (acționează ca un amortizor) și două articulații. Odată cu înaintarea în vârstă apar modificări degenerative ale discului lombar.

Discul intervertebral este, în mare parte, format din apă, lucru care îi permite să-și mențină o elasticitate și proprietățile de ”amortizare”. Cu timpul, își pierde din acestea, iar straturile exterioare ale discului se pot fisura sau rupe. În cele din urmă, prăbușirea discului intervertebral devine inevitabilă. Etapa finală a bolii apare atunci când aceste modificări degenerative distrug și ligamentele sau țesutul moale al coloanei vertebrale.

Pe lângă vârsta înaintată, obezitatea este și ea o cauză, deoarece kilogramele în plus pun presiune pe coloană, implicit pe discurile intervertebrale, aspect care nu face decât să accelereze procesul de uzare a acestora. Alte cauze frecvente ale discopatiei vertebrale lombare sunt accidentele sau efortul fizic intens.

Așadar, persoanele supraponderale, cele care practică meserii care implică un efort fizic considerabil, cele care practică sporturi cu un nivel ridicat de periculozitate, dar și fumătorii sunt cele care au un risc crescut de a suferi, la un moment dat, de discopatie lombară.

Cum se pune diagnosticul de discopatie vertebrală lombară?

Medicul neurochirurg va realiza un istoric medical complet al pacientului, pentru a observa momentul în care au debutat simptomele, ce tratamente au mai fost folosite, dacă este cazul, și cu ce alte probleme medicale se mai confruntă persoana care suferă de durere. În cele din urmă, se efectuează un examen fizic complet și unul al spatelui inferior, ceea ce înseamnă că forțele de la nivelul musculaturii inferioare a spatelui și a picioarelor vor fi evaluate, dar și reflexele vor fi testate.

În cazul în care medicul neurochirurg dorește o evaluare suplimentară, acesta poate apela la un computer tomografic sau la un RMN. Orice diagnostic trebuie să se bazeze pe concluzii specifice ale istoricului medical al pacientului, dar și pe cele obținute în urma examenului fizic, susținute de studii imagistice.

Care este tratamentul discopatiei vertebrale lombare?

Îngrijire la domiciliu. Cele mai multe dureri de spate pot fi tratate în mod eficient acasă. De obicei, o scurtă perioadă de odihnă, precum și câteva medicamente fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea durerii. În cazul în care simptomele persistă, următorul pas constă într-o nouă evaluare a bolnavului.

Tratament medical. În general, tratamentul medical înseamnă stabilirea unui program bine structurat de terapie fizică, împreună cu medicamente prescrise de medicul neurochirurg. Terapia fizică ajută la întărirea musculaturii abdomenului și a spatelui inferior, precum și în îmbunătățirea formei fizice la nivel general. Pacienții pot învăța exerciții care pot fi continuate și acasă, după finalziarea programului de terapie. De asemenea, kinetoterapeuții au câteva opțiuni la dispoziție pentru a trata durerea de spate, printre care terapia cu căldură, masajul, stimularea electrică a mușchilor, terapia cu ultrasunele și terapia cu apă.

De asemenea, neurochirurgul va evalua situația pentru a elimina alte cauze ale durerilor de spate, care ar avea nevoie de îngrijiri medicale mai speciale.

Tratament medicamentos. Tratamentul inițial constă în administrarea de medicamente antiinflamatorii care ajută la ameliorarea durerii și a inflamației. De asemenea, și corticosteroizii (prednisonul, de exemplu) pot fi de ajutor, dar nu se recomandă utilizarea pe termen lung, din cauza reacțiilor adverse (ulcer peptic, umflare, retenție de lichide, tulburări de somn, confuzii sau schimbarea dispoziției, precum și riscul apariției osteoporozei). Alte medicamente eficiente sunt relaxanții musculari (pot oferi o ușurare pe termen scurt) și medicamentele care conțin calmante narcotice (codeină, morfină etc.).

Intervenție chirurgicală. Chirurgia este o opțiune extrem de eficientă, însă numai atunci când pacienții nu răspund la alte scheme de tratament. Printre metodele chirurgicale se numără decompresia lombară (îndepărtarea unei părți din os din spatele coloanei vertebrale pentru a crește spațiul disponibil pentru nervii care ies din măduva spinării), fuziunea lombară (există mai multe tipuri de abordări, prin față – abdomen –, prin spate sau ambele) și înlocuirea discului lombar (după cum spune și numele, tehnica presupune îndepărtarea întregului disc intervertebral).

Doar medicul neurochirurg împreună cu pacientul poate determina care este cea mai bună cale de tratament și dacă intervenția chirurgicală este indicată pentru a trata definitiv discopatia vertebrală lombară.

Cum se poate preveni discopatia vertebrală lombară?

Majoritatea cazurilor de discopatie vertebrală lombară se rezolvă imediat, pe parcursul a câteva săptămâni. Cei care nu obțin o îmbunătățire, trebuie să discute cu medicul neurochirurg pentru a vedea dacă este nevoie de o nouă evaluare sau un alt tip de tratament.

Însă, cea mai bună metodă prin care se poate preveni această boală este menținerea unei condiții fizice bune. De asemenea, nu este indicată ridicarea de greutăți folosind mușchii inferiori ai spatelui, pentru că apare riscul de a pune prea multă presiune pe zona lombară (pe mijloc).

Chiar dacă unele cazuri de discopatie vertebrală lombară nu pot fi prevenite, pentru că rezultă dintr-o combinație de modificări degenerative care apar odată cu înaintarea în vârstă, prezentarea timpurie la control la un medic neurochirurg este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta!

Noile progrese ale tehnologiei în ceea ce privește tratamentul chirurgical, inclusiv înlocuirea discului lombar prin proceduri minim invazive pot trata această tulburare aproape fără niciun risc pentru structurile din jurul coloanei vertebrale, cu minim de durere și recuperare mult mai rapidă decât în cazul operațiilor clasice.

Formular de contact