Tu știi care este diferența între un neurolog și un neurochirurg? În prezent există foarte multe specialități medicale, iar acest lucru poate îngreuna, pentru un număr mare de pacienți, diferențierea corectă dintre medici. Atunci când se dorește obținerea unui diagnostic, este foarte important ca pacientul să știe exact la ce tip de specialist trebuie să meargă și când. Neurochirurgii și neurologii sunt medici specializați în tratamentul problemelor medicale care afectează sistemul nervos central, responsabil pentru controlul majorității funcțiilor corpului și a minții (creier și măduva spinării).
Neurologul este medicul care tratează bolile și afecțiunile creierului, precum și ale sistemului nervos, însă acesta nu efectuează intervenții chirurgicale. Printre afecțiunile tratate de un neurolog se numără durerea de cap, boala Alzheimer, scleroza multiplă, tulburări ale somnului, tumorile cerebrale, tulburări nervoase periferice și scleroza laterală amiotrofică. De asemenea, unii neurologi își concentrează activitatea pe o subspecie a neurologiei, precum neurofiziologia, neurologia pediatrică, epilepsia, neurologia vasculară, neurologia comportamentală etc.
Neurochirurgul în schimb, conform Asociației Americane a Neurochirurgilor petrece timp atât pe afecțiunile și procedurile coloanei vertebrale decât pe cele ale creierului. Acest lucru înseamnă că un neurochirurg este capabil să trateze durerile de spate și de la nivelul gâtului, sciaticei, discurilor herniate, bolilor degenerative ale coloanei vertebrale, afecțiunilor cerebrovasculare, tumorilor cerebrale și ale spinării, precum și accidentul vascular cerebral.
Mai mult decât atât, întrucât sistemul nervos se întinde de la creier la coloana vertebrală, acest fapt însemnând că nervii se dezvoltă în tot corpul, neurochirurgii tratează și afecțiunile care dau simptome într-o altă parte a corpului, dar care sunt, însă, legate de o problemă a sistemului nervos central.
Anumite afectiuni localizate la nivelul sistemului nervos central, spre exemplu la nivelul colanei cervicale se pot manifesta prin dureri, furnicaturi la nivel periferic adica la nivelul mainii, antebratului. Astfel de simptome va pot indruma in mod gresit catre ortopedie, insa rezolvarea problemei se va face de catre un neurochirug.
Neurochirurgii, în comparație cu neurologii, pot efectua operații foarte complexe, însă aceștia, înainte de a efectua o intervenție chirurgicală, vor încerca, în primă fază, să foloseascăun plan de tratament ce nu implică operația. Însă, atunci când o intervenție chirurgicală este necesară, neurochirurgul va folosi tehnici minim invazive ori de câte ori va avea posibilitatea. De asemenea, neurochirurgii sunt la dispoziția medicilor de urgență, atunci când un pacient are traume care implică măduva spinării sau creierul.
În România neurologii si neurochirugii urmează cursurile de medicină pe o perioada de 6 ani, după care își vor pregăti rezidențiatul de 5 ani pentru neurologie, respectiv 6-7 ani pentru neurochirurgie.
Însă, există și unele părți comune ale acestor două specialități. În cele mai multe dintre cazuri, cele două colaborează foarte bine. Neurologul poate trimite un pacient la un neurochirurg, atunci când este necesară o intervenție chirurgicală (ex. tumoră pe creier), urmând ca pacientul să revină la neurolog pentru administrarea unui tratament.
Afectiunile sistemului nervos fac cele două specializări să se întrepătrundă deseori, de aceea neurologii și neurochirurgii colaborează ăn mod continuu în sprijinul pacientului.
În situația în care ai o afecțiune sau prezinți simptome care necesită vizita la un specialist în creier sau coloană vertebrală, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te adresezi în primă instanță medicului de familie, iar acesta te va îndruma către specialistul potrivit.