Ce sunt tumorile spinale?
O masă anormală de țesut din interiorul sau în jurul măduvei spinării, precum și a coloanei vertebrale poartă numele de tumoră spinală. Tumorile sunt celule care cresc și se înmulțesc necontrolat, aparent neverificate de mecanismele care controlează celulele normale. Tumorile spinale pot fi benigne sau maligne. De asemenea, în timp ce tumorile primare provin din coloana vertebrală sau din măduva spinării, tumorile secundare (metastatice) rezultă din răspândirea cancerului de la un alt organ la coloana vertebrală. Tumorile de acest gen poartă, în general, numele regiunii în care apar, precum cervicală, toracică, lombară sau sacrum (os triunghiular situat în partea inferioară a coloanei vertebrale, care, împreună cu oasele pelvine, formează bazinul).
Tumorile mai sunt clasificate și după localizarea lor în coloana vertebrală, în trei grupe majore: intradural extramedular(cele mai frecvente dintre aceste tipuri de tumori se dezvoltă în membrana arahnoidală a măduvei spinării, în rădăcinile nervoase care se extind din măduva spinării sau la baza măduvei spinării), intramedular (cresc în interiorul măduvei spinării, cel mai frecvent întâlnite în regiunea cervicală) și extradural (sunt de obicei atribuite cancerului metastatic).
Coloana vertebrală este locul în care se vor dezvolta cele mai multe dintre metastazele osoase, iar estimările indică faptul că între 30 și 70% dintre pacienții diagnosticați cu cancer vor experimenta metastaze la nivelul coloanei vertebrale. De unde pot proveni aceaste metastaze? De cele mai multe ori, metastazele osase provin din plămâni, sâni sau prostată.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de metastază osoasă la bărbați, în timp ce cancerul de sân este cel mai frecvent la femei. Alte tipuri de afecțiuni similare ale coloanei vertebrale includ mielomul multiplu, limfomul, melanomul și sarcomul, precum și cancerul din tractul gastrointestinal, cancerul de rinichi și cancerul de tiroidă. Diagonosticarea rapidă și identificarea malignității primare sunt esențiale pentru un tratament complet. Mai mult decât atât, sunt o mulțime de factori care pot afecta rezultatul, inclusiv natura afecțiunii, numărul de leziuni, prezența metastazelor sau severitatea compresiei măduvei spinării.
Deși tumorile spinale sunt destul de rare la copii, atunci când apar sunt o provocare pentru medici, iar rezultatul variază în funcție de subtipul de cancerpe care medicul trebuie să îl trateze(osteoid, osteoblastom, osteocandrom, osteosarcom, sarcom Ewing, granulom eozinofilic, anevrism chistic osos, cordom, megozom mesenchimal, tumori de celule gigantice ale oaselor, displazie fibroasă, fibrom, angiosarcom sau hemangiom). În comparație cu adulții, copiii nu sunt complet dezvoltați din punct de vedere osos, iar medicii vor lua în considerare acest lucru atunci când trebuie să trateze afecțiunea.
Tumorile intracraniene reprezintă 85-90% din totalul tumorilor primare ale sistemului nervos central. Tumorile primare, apărute din măduva spinării, rădăcinile nervului spinal și din ”dura mater” sunt destul de rare în comparație cu tumorile care apar în creier. Potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite ale Amercii, aproximativ 10.000 de americani dezvoltă tumori primare ale măduvei spinării sau metastaze în fiecare an.
De asemenea, tumorile intramedulare sunt și ele rare, reprezentând doar 5-10% din toate tumorile spinale. Tumorile benigne, precum meningioamele și neurofibromii, reprezintă 55-65% din numărul tuturor tumorilor spinale primare. Meningioamele apar cel mai des la femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, iar tumorile metastatice sunt cele mai frecvente tipuri de leziuni maligne ale coloanei vertebrale, însumând aproximativ 70% din toate tumorile spinale.
Cauza apariției majorității tumorilor spinale primare este necunoscută, însă unele dintre ele pot fi atribuite expunerii la diferiți agenți. Limfomul măduvei spinării reprezintă un grup de tumori al celulelor sangvine, care se dezvoltă din limfocite. Acestea sunt mai frecvente la persoanele cu sistemul imunitar compromis și se pare că există o incidență mai mare a tumorilor spinale în familii care au un istoric în acest sens.
Însă, într-un număr destul de mic de cazuri, tumorile primare pot rezulta din prezența a două boli genetice: neurofibromatoza (boală ereditară, în care se pot dezvolta tumori benigne și care afectează nervii legați de auz, iar în timp poate duce la pierdea auzului în una sau ambele urechi) și boala Von Hippel-Lindau (boala congenitală extrem de gravă, însă rară, care afectează aproximativ 1 din 35.000-40.000 de indivizi – este asociată cu tumori benigne ale vaselor de sânge în creier, retină și măduva spinării, precum și cu alte tipuri de tumori de la nivelul rinichilor sau glandelor suprarenale).
Care sunt simptomele tumorilor spinale?
Cel mai frecvent simptom al tumorilor spinale benigne sau maligne este durerea non-mecanică a spatelui, în special la nivelul spatelui mijlociu sau inferior. Chiar dacă nu este atribuită unei activități fizice intense, ea poate crește odată cu aceasta și este mai acută noaptea. Însă, această durere se poate duce și dincolo de spate, la nivelul șoldurilor, picioarelor sau brațelor și se poate agrava în timp.
Pentru că o tumoare malignă crește și se comprimă pe măduva spinării, pe rădăcinile nervoase, vasele de sânge sau oasele coloanei vertebrale, este asociată și cu alte simptome precum: pierderea senzației sau slăbiciunea musculare la nivelul picioarelor, brațelor sau a pieptului, dificultăți de mers, scăderea sensibilității la durere, căldură și frig, pierderea controlului funcției intestinale sau a vezicii urinare, paralizia în diferite grade și părți ale corpului, în funcție de nervii comprimați, precum și scolioza sau alte deformări ale coloanei vertebrale.
Diagnostic și tratament
Pentru ca diagnosticul să poată fi unul corect, este necesar un examen medical aprofundat, cu accent pe durerile de spate și deficitele neurologice. Acesta ar putea fi primul pas pentru a descoperi o tumoare spinală. Însă, de foarte multe ori sunt necesare și teste radiologice pentru o eficiență a diagnosticării, precum razele X, tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).
După confirmarea tumorii, singura modalitate de a determina malignitatea sau benignitatea tumorii este examinarea unei mostre de țesut, printr-o procedură de biopsie, sub microscop. În cazul tumorilor declarate maligne, biopsia ajută și la determinarea tipului de cancer și, ulterior, a opțiunilor de tratament.
Decizia unui tratament încorporează, de foarte multe ori, expertiza neurochirurgilor, medicilor oncologi, oncologilor radiologi, precum și a altor specialiști medicali. De asemenea, selecția tratamentelor atât chirurgicale, cât și non-chirurgicale se face ținând cont de sănătatea generală a pacientului.
Tratamentul non-chirurgical include observația, chimioterapia și radioterapia. De asemenea, tumorile care nu par a progresa pot fi observate și monitorizate folosind imagistica prin rezonanță magnetică. Mai mult decât atât, unele tumori răspund bine la chimioterapie, în timp ce altele la radioterapie. Însă, există și tumori metastatice care sunt radiorezistente (tractul gastrointestinal și rinichii), caz în care chirurgia devine singura opțiune.
Intervențiile chirurgicale pot varia, de asemenea, în funcție de tipul tumorii, însă, acestea sunt considerate opțiuni favorabile pentru pacienții cu metastaze, atunci când se așteaptă să trăiască mai mult de 12 săptămâni, iar tumora este rezistentă la radiații sau chimioterapie. Există și cazuri când este posibilă eliminarea tumorii complet, pe care chirurgicală.
Abordarea tumorii prin spate permite identificarea durității și expunerea rădăcinilor nervoase, iar abordarea prin față este excelentă pentru tumorile din partea frontală a coloanei vertebrale și pentru reconstrucția efectivă a defectelor cauzate de îndepărtarea corpurilor vertebrale. Însă, tumorile spinale toracice și lombare, care afectează atât coloana vertebrală anterioară, cât și pe cea posterioară sunt dificil de eliminat complet, însă nu imposibil.
Recuperarea pacientului după o intervenție chirurgicală pentru înlăturarea unei tumori a coloanei vertebrale variază de la 2 la 14 zile, în funcție de pacient. De asemenea, poate fi nevoie și de o ședere mai îndelungată pentru reabilitarea fizică post-chirurgicală. În alte cazuri, recuperearea medicală poate avea loc la o instituție specializată sau chiar la domiciliul pacientului, durata totală de recuperare putând fi de între 3 și 12 luni, în funcție de complexitatea intervenției chirurgicale.
Rezultatul depinde de foarte mulți factori, precum vârsta pacientului, starea generală de sănătate sau tipul tumorii (benignă sau malignă, primară sau metastatică). În cazul tumorilor primare, obiectivul este acela de a elimina complet tumoarea și vindecarea malignității, iar în cazul tumorilor metastatice, scopul principal este acela de a ameliora sau elimina simptomele bolii, tratamentul fiind menit a asigura o îmbunătățire a calității vieții și, eventual, o speranță de viață prelungită.
Rezultatul depinde de asemenea și de cât de rapid este descoperită o tumoră spinală, indiferent de tipul acesteia. De aceea, este extrem de important ca medicul de famile să afle despre durerile de spate din timp, pentru a putea recomanda sau elimine necesitatea unor analize aprofundate și vizita la un medic specialist neurochirurg.