Hernia de disc cervicală

Home Afectiuni ale coloanei vertebrale Hernia de disc cervicală

Simțiți amorțeli în braț, antebraț și chiar în degete? Nu ar trebui să ignorați furnicăturile sau senzațiile de înțepare pentru că pot fi simptomele unei hernii de disc cervicale. Deși este mai rară decât hernia de disc lombară, hernia de disc cervicală poate da dureri accentuate.

Aflați cum se poate trata hernia de disc cervicală prin cele mai moderne metode de neurochirurgie minim invazivă.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc reprezintă degenerarea țesutului discal dintre vertebre, urmată de ieșirea lui în afara spațiului discal, spre exterior, comprimând astfel elementele nervoase. Aproximativ 90% din cazurile de hernii de disc sunt hernii lombare. Cea mai frecventă așadar este hernia de disc lombară (L4, L5, L5-S1). Cu toate acestea, există și cazuri de hernii cervicale, cu un procentaj destul de mare.

Cea de-a treia localizare a herniilor, care este însă extrem de rară este reprezentată de herniile toracale, care sunt sub 1%, foarte rar întâlnite în practica medicală. Se poate spune așadar că după hernia lombară, hernia de disc cervicală are un impact major asupra stării de sănătate, de aceea trebuie tratată cu foarte mare atenție.

Cauzele herniei de disc cervicale

Hernia de disc cervicală apare cu frecvență crescută după vârsta de 40 de ani, iar printre factorii care inflenteaza apariția ei sunt o constituție genetică, și anume: modificările diferitelor tipuri de țesut din țesutul discal, sexul, deoarece mult mai afectați sunt bărbații după 40 de ani, activitățile intense (meserii care implică ridicarea diferitelor greutăți, statul mult în picioare, fumatul și nicotina (există studii care au demonstrat o legătură directă între fumat și degenerarea țesutului discal).

Simptomele herniei de disc & Când trebuie să ne prezentăm la medicul neurochirurg?

Ca și hernia de disc lombară, această afecțiune trece prin mai multe stadii, în funcție de evoluția acestei degenerări a țesutului discal. La început, apar niște fisuri la nivelul discului cervical, care pot apărea și în jurul vârstei de 20 de ani sau chiar mai devreme, care sunt urmate de durerea de ceafă. În mod normal, peste 20% experimentează durerea cervicală cel puțin o dată în viată. Ulterior insă, odată cu progresul fisurilor în disc, apar dureri intense de ceafă, urmate de contractura cefei, așa numitul “gat de lup”, deoarece lupul nu poate să își miște capul dintr-o parte în alta, neavând mobilitate laterală. În acest punct, pacientul resimte din plin simptomele și în general, atunci este momentul în care se prezintă la un medic neurochirurg. De obicei, este o fază de tratament medical, nu este o hernie evidentă.

Cea de-a treia fază de evoluție este când discul a ieșit din lăcașul lui, iar prin migrarea lui poate să apese în lateral pe rădăcinile nervoase și atunci apar dureri intense între umăr și scapulă la nivelul umărului (zonă omoplatului), după care durerea coboară pe membrul superior, adică pe braț și se duce în funcție de nerv, în braț, antebraț sau degete (de obicei în degetul mijlociu sau degetul mic durerile sunt extrem de neplăcute).

Dacă hernia este pe linie mijlocie atunci apasă pe măduva, și măduva cervicală conține structurile nervoase pentru tot corpul, și poate avea urmări serioase, dezvoltând o așa-numită patologie mielopatie cervicală, care inseamnă practic afectarea măduvei cervicale, ce duce la tulburări în diferite grade la nivelul membrelor inferioare (picioarelor) până la pareze, paralizii, tulburări sfincteriene. Din păcate, odată instalată, mielopatia are o evoluție independentă fată de hernia de disc, chiar și după ce hernia este eliminată chirurgical. Așadar, mielopatia cervicală este o afecțiune extrem de severă.

După ce este alertat de contractura dureroasă a coloanei cervicale sau de durerile prezente la nivelul brațelor, pacientul trebuie să se prezinte la medic. La medic va urma un consult clinic, de stabilire a diagnosticului. În faza a treia, bineînțeles se va ajunge la consult paraclinic, de confirmare a diagnosticului, iar de referintă este RMN-ul cervical, care este disponibil acum aproape în toate județele României și care pune corect diagnosticul de hernie de disc.

În plus, la unii pacienți sunt necesare examenele electrofiziologice, cum este electromiografia, adică se studiază viteza de conducere prin nervi. Acest examen îi arată medicului cu precizie milimetrică nervul afectat, dar și cât de afectat este acesta.

În general, cea mai frecventă localizare este între C5 și C6, fix între cele două vertebre, urmate de C6 și C7.

Cum se tratează hernia de disc

În funcție de gradul de evoluție al herniei de disc, al degenerării țesutului, tratamentul este diferit. Bineînteles că, în stadiile incipiente se aplică un tratament medicamentos, iar în stadiile avansate un tratament eminamente chirugical.

Zona cervicală, față de cea lombară prezintă o mare mobilitate, atât în flexie și extensie, cât și în rotația și flexia laterală. Este cel mai mobil segment de coloana al omului. Din aceasta cauza, o degenerare importantă discala poate sa aiba nu doar urmari locale, cat si instabilitatea coloanei. De aceea, multi pacienti se simt mai bine in prima faza dupa ce poarta un guler cervical.

Asadar tratamentul poate începe cu montarea unui guler cervical pentru imobilizarea coloanei pentru ameliorarea stării pacientului, urmată de tratament medicamentos (antiinflamatoare nesteoridiene, relaxante musculare, antidurere) și chiar fizioterapie sau înot.

Când este vorba despre o hernie manifestă, de o anumita mărime, ce presează fie în lateral spre nervi, fie pe linie mijlocie, măduva cervicală, are o anumita mărime și ocupă o mare parte din canal și chiar au apărut simptomele de mielopatie, este necesară intervenția chirugicală.

Lucrurile au evoluat foarte mult în chirurgia coloanei cervicale în general și în chirurgia herniei de disc în particular. Dacă acum 30-40 de ani erau aborduri anterioare la nivelul gâtului, cu o tăietura de 3-4 cm la nivelul gâtului, după care se înainta până la nivelul coloanei cervicale, se scotea discul afectat care era inlocuit cu o bucata de os prelevata din osul bazinului, urmat de o placuță și se obținea o fuziune. Avantajele acestei intervenții erau reprezentate de costuri, însă erau și dezavantaje importante: încă o operație, urmată de dureri la nivelul șoldului.

De aproximativ 20 de ani și în ultimii 10 ani intens și în România și au apărut așa numitele cage-uri (custele), niște implanturi mici care se pun la nivelul discului. Au diferite mijloace de fixare fie cu niste șuruburi mici, fie niste pini cu care se inclaveaza la nivel vertebral. Se umplu cu fragmente osoase sau artificiale și se obține o fuziune. Se pierd 3-4 grade în mișcare, ceea ce în cazul în care pacientul nu este un gimnast de performanță, nu înseamnă mare lucru și se obține fuziunea și imobilizarea segmentului respectiv. Acesta este tratamentul clasic, cu “cage”, care în funcție de producător sunt produse din diferite materiale, compatibile RMN, ce pot fi urmărite în timp.

Mai nou, au apărut diferite generații de discuri artificiale, care au inceput sa fie folosite si in România, care au ca principal avantaj mentinerea mobilitatii si se sustinea pana de curand ca discurile vecine nu se mai degeneraza atat de rapid fata de inlocuirea discului vertebral cu un “cage”. Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca lucrurile nu stau chiar asa, ca evolutia intr-o perioada de 10 ani era asemanatoare cu cea a “cage-urilor”. Dezavantajul principal al discurilor artificiale este pretul prohibitiv, destul de mare pentru oamenii de rand. Bineinteles ca exista aceasta optiune si se folosesc in cazul in care pacientul alege aceasta varianta, mai ales ca tehnica este le fel. Se introduc ambele destul de facil, printr-o taietura de 3-4 cm la nivelul gâtului, în fața mușchiului sternocleidomastoidian, la nivelul discului afectat. Tăietura este foarte mică, cu un efect estetic foarte bun.

Operația de hernie de disc cervicală durează o oră sau putin peste o ora, destul de facila, cu patrundere la nivelul coloanei cervicale si vizualizarea directa a discului cervical desigur cu reperaj radiologic intraoperator. La un singur dispozitiv introdus nu sunt necesare montarea unei plăcuțe și surubi, însă în cazul introducerii a două dispozitive sunt necesare plăcuța și șuruburile.

Hernia de disc poate fi degenerativă, întalnită în peste 90% din cazuri, însă poate fi și post-traumatică. Un traumatism nu are ca și consecință doar luxația sau fractura, ci și hernia de disc. În acest caz, în hernia de disc traumatică se monteazaă neapărat plăcuța și suruburile.

Cum se face recuperare dupa operația de hernie de disc cervicală

În primul rand contează simptomatologia pacientului care a venit sa se opereze. Daca pacientul acuza dureri importante doar la nivelul bratului, eventual minime tulburări de sensibilitate, atunci acesta va avea o recuperare rapidă și ușoară, de zile.

Dacă pacientul a dezvoltat mielopatie cervicală operația de hernie cervical decurge la fel, însă pacientul va avea nevoie de un tratament indelungat, de fizioterapie, iar bolnavul iși va reveni, în funcție de gravitate, destul de lent, uneori în săptămâni sau chiar luni.

Există însă și cazuri in care pacientul isi poate reveni doar parțial sau chiar deloc. De aceea, este mai bine să prevenim, să ne prezentăm la control în cazul în care există și cea mai mică suspiciune și să nu așteptăm până este prea târziu.

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri despre hernia cervicală si rolul neurochirurgului în vindecarea acestei afecțiuni, nu ezitați să mă contactați!

Formular de contact