Ce sunt migrenele?

ce sunt migrenele

Ce sunt migrenele?

Migrena este cea de-a treia cauză de dizabilitate la nivel mondial, mai ales pentru femeile sub 50 de ani. Afla care sunt simptomele, tipurile de migrene, factorii care pot agrava sau îmbunătăți calitatea vietii celor care sufera de migrene, care este tratamentul pentru migrene și care sunt criteriile care separă o simplă migrenă de simptomele unui accident vascular cerebral (AVC).

Migrena este o durere de cap explozivă, pulsatilă, repetitivă, care durează de obicei o jumătate de zi. Durerea se înrăutateste la efort fizic de rutină, inclusiv la mișcări ușoare ale capului. Deși cauzele nu sunt elucidate,migrena poate fi declanșată la stres, fluctuații hormonale sau chiar de la anumite alimente și băuturi. Atacurile de migrenă sunt aproape de fiecare data inofensive.

Deși migrena poate începe la orice vârstă, în general, suferă de migrenepersoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani.

Ce este migrena?

Conform Clasificării Internaționale a durerilor de cap (ICHD-3 2018), migrena trebuie să îndeplinească cel puțin 2 din cele 4 simptome:

 • durere severă, cu durată între 4-72 ore,
 • localizare unilaterală (de obicei in jurul tâmplei, deasupra sprâncenei)
 • durere pulsatilă,
 • se agravează la activitate fizică de rutină (mers, urcat pe scări)

Si cel puțin 1 din cele 2 simptome asociative:

 • greață și/sau vărsături,
 • sensibilitate extremă la lumină și sunet.

Medicii neurologi și neurochirurgi clasifică migrena în 2 mari tipuri: migrena cu aură și migrena fără aură.

Care sunt simptomele unei migrene?

Prin aură se definesc simptomele vizuale, senzitive și/sau problemele de vorbire care sunt total reversibile și nu sunt însoțite deprobleme motorii. Aura se dezvoltă treptat, iar durata aurei nu este mai mare de o oră.

Cele mai des întâlnite simptome ale aurei sunt tulburările de vedere (exprimate deseori ca un punct orb în creștere în câmpul vizual, cu limite stralucitoare, vedere neclară, ca o ceață, model în zigzag, fulgere, lumini sclipitoare, pâlpâind sau pulsând, vedere dublă). De asemenea, pot apărea tulburările senzitive precum înțepături și amorțeală în jurul gurii și la nivelul brațului. Simptomul poate incepe la nivelul mâinii și se răspândește treptat în tot brațul. Se poate ca vorbirea să fie îngreunata sau sa ai senzatia că brațul este mai de mișcat sau probleme de repere în spatiu, dar atenție să nu le confundați cu parezele.

Aura incepe de obicei succesiv cu 20-30 de minute inaintea durerii de cap, ca mai apoi sa scadă treptat în intensitate. Aura poate începe și în timpul durerii de cap. De asemenea, există persoane care au doar aură, fără durerea de cap care se instalează ulterior.Simptomele aurei sunt foarte asemănatoare la aceeași persoană,însă variază de la o persoană la alta.

Durerea poate fi moderată, dar este adesea severă, iar crizele severe pot perturba rutina zilnică și de lucru. Activitatea fizică, lumina strălucitoare, zgomotele puternice și anumite mirosuri pot mări intensitatea durerii.

Migrenele devin de obicei mai puțin severe pe măsură ce persoana in cauză înaintează în vârstă. Uneori migrena cu aura poate fi greu de diferențiat față de tulburările de circulație de la nivelul creierului, cum ar fi accidentul vascular cerebral ischemic sau hemoragic. În astfel de cazuri este vital sa iei legătura cu un medic neurolog sau cu un neurochirurg.

După atacul de migrena te poți simți obosit, apatic, iritabil, însă în cazul unei crize severe, durerea poate să aibă un efect atât de debilitant, încât să ai sa nevoie de câteva zile pentru o recuperare completă.

La adolescenti migrena se poate localiza bilateral adica la nivelul fruntii și tâmplelor (frontotemporal), pentru că în adolescența tarzie sau in viata de adult timpurie va avea tendința de localizare doar în partea stângă sau dreapta. De asemenea, la copii și adolescenți migrena poate dura între 2 si 72 de ore. Doar migrena fără aură are adesea legatură cu ciclul menstrual.

Cum se poate diagnostica migrena?

Migrenele pot fi confundate uneori cu durerile de cap provocate de tensiune și frecvent pacientii se prezintă cu ambele tipuri de cefalee. Pentru ca mediculneurochirurg sau neurolog să poată diagnostica corect migrena, sunt necesare cel putin cinci crize tipice documentate pentru migrenă fără aură. În cazul migrenei cu aură, două crize documentate sunt suficiente.

Cu ajutorul unui istoric al durerilor de cap si al unui examen fizic (inclusiv un examen neurologic) normal, medicul poate identifica migrena. Poate fi utilatât pentru tine, cât și pentru medicl să întocmești un jurnal de migrenă.

Uneori, se prelevază probe de sânge pentru a verifica glicemia, pentru a exclude o infecție,o inflamație, deshidratare, etc. De asemenea ți se va măsura tensiunea arterială.

În cazul unui pacient care acuză dureri recent apărute, care prezintă unele semne de avertizare, se realizează de obicei o tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a capului și uneori se realizează o puncție lombară (puncție spinală), pentru a exclude alte probleme. Aceste examinări nu sunt necesare în migrenele obișnuite, dar doar un medic specialist neurochirurg sau neurolog va lua această decizie.

Migrenele din timpul menstruației

Peste 50% dintre femeile care suferă de migrene descriu o legătura între migrena si menstruație. Migrena din această perioadă este doar de tipul fără aură și apare mai ales cu 2 zile înainte și continuă până în ziua a doua sau a treia de la declanșarea menstruației.

Din păcate, este mult mai severă, dizabilitantă si nu răspunde la fel de bine la medicamentele pentru migrene. Migrena la menstruatie afectează aproximativ 20% din femeile care suferă deja de migrene.

Când trebuie să mă prezint la medicul neurolog sau neurochirurg?

Este recomandat sa iei legătura cu un neurolog sau neurochirug dacă suferi de migrene, dacă trebuie sa iei des medicamente (aspirină, paracetamol, ibuprofen, pastile cu cofeină), sau dacă medicamentele care se eliberează fără pescripție medicală nu dau randament. Este necesar sa ții un calendar al migrenelor, severitatea acestora (daca ati fost nevoit sa lipsiti de la munca, scoala, cursuri) simptomele asociate, ce medicamente ai luat, șamd.

Atacurile de migrenă sunt aproape întotdeauna inofensive. Doar în cazuri foarte rare, alimentarea cu sânge a creierului poate scădea atât de brusc în faza aurei, încât o parte din țesutul creierului se poate deteriora. Aceasta variantă de accident vascular cerebral se numește infarct cerebral declanșat de migrenă și se caracterizează prin faptul că simptomele aurei persistă mai multe zile. Dacă ai simptome de aură care durează mai multe ore, o zi sau timp de mai multe zile, trebuie să contactezi de urgență un medic. Riscul acestui tip de migrenă crește dacă fumezi simultan cu administratea un tratament cu pilule anticoncepționale.

Trebuie să te prezinți de urgență la medicul neurolog, neurochirurg sau la camera de gardă dacă:

– ai o durere de cap puternică, nouă, apăruta brusc, ca un fulger, ce are un caracter nemaintâlnit până acum și ai vârsta peste 50 de ani.

– dacă îți pierzi conștiența, ai vărsaturi sau pareze de orice fel (braț, picior, față).

– când ai pentru prima dată senzatie de amortire a unuimembru și/sau dificultăți de vorbire.

– te confrunți cu durere de cap cu febră, rigiditate în zona musculaturii gâtului, sau ai o criză de epilepsie.

-ai o durere de cap apăruta dupa o accidentare, mai ales dacă se agraveazaă în timp.

Care sunt cauzele migrenei?

Cauzele migrenei nu sunt complet elucidate, dar in urma cercetărilor stiintifice s-a demonstrat ca atacul incepe la nivelul sistemului nervos central. Migrena se poate transmite genetic.

Cercetătorii cred că la baza migrenei există o interacțiune (o legatură) complicată între celulele nervoase ale creierului, nervi și sistemul vaselor de sânge.

O teorie este ca acele celule nervoase care se află în partea centrală a creierului precum hipotalamus, talamus și in trunchiul cerebral participă la initierea atacului in timp ce cortexul este afectat in timpul aurei, mai ales cortexul din zona lobului occipital unde se afla centrul vederii. Se presupune că declanșarea impulsurilor nervoase în aceste zone provoacă atâtsimptomul de aura, durere, greață cât și la sensibilitatea extremă la lumină, sunete și la mirosuri puternice.

O alta teorie este ca există un centru al migrenei aflat la nivelul trunchiului cerebral. Semnalele care pleaca de la nivelul acestui centru activează nervul cranial 5 (Trigemen), iar acesta la rândul lui trimite semnale către centrul durerii din trunchiul cerebral și la vasele de sânge. Impulsurile nervoase ajung și la alte centre care declansază greața, dar și sensibilitate putrenică la lumină și sunete.

Care sunt factorii care pot declanșa migrenele?

 • Stresul și anxietatea joacă un rol important în declanșarea migrenelor.
 • Hormonii: Scaderea nivelului de estrogen crește riscul declanșării atacurilor de migrene. Anumite pilule anticoncepționale pot înrăutăți problemele, dar în unele cazuri le pot ușura. In cazul migrenei fără aură problema dispare de obicei sau este atenuată în timpul sarcinii. Migrena cu aură, pe de altă parte, se agravează de obicei în timpul sarcinii. În perioada menopauzei, simptomele se pot agrava pentru ca ulterior să devina mai ușoare sau să dispară după menopauză.
 • Consumul de alcool și dietele: Unele alimente și băuturi pot declanșa atacuri de migrenă, de exemplu: alcoolul, în special vinul roșu, alimente precum ciocolata, brânza cu mucegai și alte brânzeturi tari, citricele, mâncarurile picante, alimentele cu monoglutamat de sodiu, produse care conțin tiramina sau conservele cu nitrați.
 • Exercițiul fizic prelungit și altitudinile mari pot provoca migrene. De asemenea, migrenele se pot declanșa de la prea puțin sau prea mult somn, căldură sau de la lumina puternică a soarelui, de la zgomote puternice, parfum intens sau fluctuații de temperatură.

Ce este migrena cronică?

Durerea de cap (cefaleea) care apare iîn cel putin 15 zile pe lună mai mult de 3 luni, in care cel putin 8 zile sunt cauzate de migrene se defineste ca simigrena cronica.

Unele dintre cauzele care pot provoca această cronicizare sunt următoarele:

 • Auto-medicația;
 • Consumul excesiv de analgezice;
 • Lipsa diagnosticului și a tratamentului;
 • Excesul de greutate și obezitatea;
 • Tulburări respiratorii ale somnului, cum ar fi SAHS (apnee în somn);
 • Depresia, stresul și anxietatea;

Pentru o caracterizare corectă a durerilor de cap este necesară întocmirea unui jurnal al durerilor de cap in care se vor înregistra zi de zi informațiile despre durere și simptomele asociate cu aceasta timp de cel puțin o lună, ce medicamente au fost administrate, doza acestora și intensitatea durerii, și zilele in care migrena v-a afectat activitățile cotidiene.

Cum se tratează migrenele?

Medicii își încurajează pacienții să țină un jurnal, cu detalii despre numărul și distribuția atacurilor de migrenă, posibilele declanșatoare și cum răspund la tratament. Cu aceste informații, declanșatorii pot fi identificați și eliminați ori de câte ori este posibil. Apoi, pacienții pot participa la tratamente pentru a preveni declanșatorii, iar medicii pot planifica și regla mai bine tratamentul.

Medicamentele utilizate cu eficiență demonstrată clinicsunt cele din clasa antidepresivelor beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, blocanți ai receptorilor de angiotensina, NSAID, Toxina botulinica tip A, antagonisiti ai serotoninei, anumite vitamine și minerale.

Inclusiv tratamentul non-medicamentos este recomandat călduros de către medicii din întreaga lume. Relaxarea, biofeedback-ul, terapia cognitiv comportamentală, acupunctura, managementul stresului, managementul depresiei pot da rezultate, mai ales când pacienții iau prea multe medicamente pentru a controla migrenele, iar acestea par că nu își mai fac efectul.

Primul pas în tratarea migrenelor este vizita la medicul neurolog sau neurochirug, pentru că deseori durerile de cap care sunt confundate cu migrena pot masca anumite tumori cerebrale.