Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de scăderea masei osoase și deteriorarea țesutului osos. Aceasta duce la creșterea fragilității și, respectiv, la apariția riscului unei fracturi.

Această afecțiune a oaselor este deținătoarea unui record absolut. Este cea mai importantă cauză a fracturilor în cazul persoanelor de peste 50 de ani, fiind vinovată de aproape 80% din totalul lor. Pentru a putea preveni durerea, spitalizarea, intervențiile chirurgicale, complicațiile, precum și o lungă perioadă de recuperare, întrebările care apar sunt următoarele: Ce putem face pentru a preveni apariția osteoporozei? Cum putem trata această afecțiune?

Deşi osteoporoza este cunoscută de multă lume drept o boală a femeilor, bărbaţii pot fi şi ei afectaţi. În urma diferitelor studii, circa 1000 de femei din 4, aflate la menopauză, suferă de osteoporoză. În cazul bărbaților, procentul este mult mai mic, de aproximativ 1 la 8, la vârste de peste 50 de ani.

Atunci când vorbim despre tratarea osteoporozei, neurochirurgia poate avea un impact esențial în îmbunătățirea vieții pacientului. Mai ales neurochirurgia minim invazivă, care înseamnă a opera cu incizii foarte mici, presupune ca prin niște găuri mici, fără tăietură chirurgicală, să se introducă un instrument în formă de tub, care poartă denumirea de trocar, prin care se injectează ciment în corpul vertebral.

Acesta este tratamentul modern pentru tasarea vertebrelor, iar injectarea cu ciment se poate face în mod direct (vertebroplastie), sau printr-o altă procedură, și mai evoluată, prin introducerea unui sistem de balonașe sau a unui cricket cu care se reformează cavități în corpul vertebral (kifoplastie).

Mai mult decât atât, se poate încerca și redresarea înălțimii corpului vertebral tasat. Procedura minim invazivă presupune o operație cu tăietură mică, rapidă, câteodată chiar fără anestezie generală, mai ales pentru că vorbim despre pacienți trecuți, de cele mai multe ori, de 70 de ani, care nu pot suporta o operație lungă.

Neurochirurgia minim invazivă mai înseamnă, de asemenea, și o recuperare rapidă: la câteva ore după operație, pacientul poate merge acasă, iar după numai două zile acesta își poate relua activitățile zilnice!

Formular de contact