Cum se poate preveni hernia de disc in cazul sportivilor?

Cum se poate preveni hernia de disc in cazul sportivilor

Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru sănătate și sunt foarte mulți cei care au probleme pentru că nu fac deloc mișcare. Există și o altă categorie a celor cu probleme, cei care fac prea multă mișcare și riscă să se îmbolnăvească. Specialiștii spun că pentru sănătatea noastră este suficient să faci exerciții 50-60 de minute pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. Dacă abuzam de aceste exerciții pe termen lung, putem avea mari probleme de sănătate.

Cunoaștem cu toții zicala ”Sportul este elixirul vieții”, dar mai știm și că ce este prea mult nu mai este sănătos. Care ar fi afecțiunile care pot apărea din prea multă mișcare.

Ca orice lucru făcut în exces, și sportul poate deveni, practicat în exces, dintr-un lucru sănătos, care prelungește viața și calitatea vieții, poate fi motivul unor afecțiuni, în principal la sistemul locomotor, care țin de întinderi musculare, tendoane sau ligamente. În plus, anumite sporturi, practicate greșit, pot afecta coloana. Culturismul (body building), spre exemplu, făcut în exces, fără încălzire și cu greutăți mari, precum ramatul cu bara din poziția aplecat, genuflexiunile cu haltera pe umeri și aplecări flexi ale coloanei lombare, în cazul domnilor, iar pozițiile nefirești din fitness, podul din picioare fără încălzire, dar și anumite aplecări și torsiuni ale coloanei, în cazul doamnelor, pot provoca diferite accidentari.

Unde duc toate acestea în timp, când ne dăm seama că avem o problemă și cum se manifestă?

Vorbim despre discopatie și hernie de disc. Discul îmbătrânește, așa cum este firesc, iar acest proces de îmbătrânire a materialului discal apare orice am face. De asemenea, primele modificări apar chiar cu vârsta de cinci ani. Dacă noi îl forțăm, prin anumite mișcări, lucrurile se precipită și fisurile se pot agrava.

În primă instanță vom observa o durere de spate, care afectează în jur de 80% din populația adultă de pe Pământ, trecută de vârsta de 40 de ani. Este cel mai frecvent simptom la om. Aproape fiecare dintre noi am avut un episod de durere de spate. Următoarea etapă durerea devina mai puternică și ne blochează spatele. Este ceea ce poartă denumirea de blocaj lombar.

Cat este de important să avem un instructor atunci când mergem la sala de fitness?

Foarte important. Un instructor de fitness ne coordonează alegerea exercițiilor fizice și ne dozează atât timpul alocat acestora, cât și greutatea necesară fiecăruia. Numai în acest mod se poate evita tensiunea tot mai mare care este generată asupra discului și o posibilă fisură, apărută în timpul unui exercițiu intens, poate fi prevenită.