Neurochirugie minim invazivă & Microchirurgie

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc lombară este o afecțiune din ce în ce mai prezentă în secolul al XXI-lea, din cauza activităților suprasolicitante sau din cauza sedentarismului. Foarte cunoscută din cauza simptomelor produse, și anume durerile puternice de spate, hernia înseamnă, de fapt, deplasarea unui organ din cavitatea sa naturală, iar hernia de disc se referă la deplasarea discurilor vertebrale, a cartilajelor aflate între vertebre. Acestea asigură stabilitatea coloanei vertebrale, permit mișcarea vertebrelor și funcționează ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură.

Netratată, hernia de disc poate duce la complicații serioase, precum durerea cronică de spate, afectarea mobilității sau a simțurilor membrelor, sindromul “cauda equina”, precum și leziuni permanente ale măduvei spinării. Hernia de disc lombară este una dintre cele mai frecvente patologii degenerative spinale neurochirurgicale.

Chiar dacă apare cel mai des în cazul persoanelor trecute de 40-50 de ani, nici tinerii nu sunt feriți de ea. Din această cauză, media de vârstă de la care poate apărea hernia de disc este de doar 37 de ani. De asemenea, ponderea bărbaților de peste 35 de ani cu hernie de disc lombară este de 4,8%, mai mare decât a femeilor, de 2,5%.

Cauzele apariției herniei de disc pot fi sedentarismul, statul într-o poziție incorectă pe scaunul de la birou, efortul fizic intens, exerciții fizice executate incorect sau expunerea pentru un timp îndelungat la vibrații. Din păcate, hernia nu se limitează doar la stilul de viață abordat, întrucât factorii genetici sunt extrem de importanți, precum vârsta înaintată, diferite traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, obezitatea sau moștenirea genetică.

Când trebuie să te adresezi unui medic neurochirurg?

Simptomele care ar trebui să vă tragă un semnal de alarmă și să vă determine să vă programați la medicul neurochirug sunt, în cazul herniei cervicale, durerea din zona cervicală, adică a cefei, a umerilor, omoplaților și a claviculei, oboseala brațelor, dificultatea sau imposibilitatea de a întoarce capul sau de a face mișcări bruște, spasme ale mușchilor superiori și chiar furnicături.

De asemenea, în cazul herniei lombare, durerea din zona lombară sau durerea de mijloc, durerea de fese și coapse, contracțiile musculare din zona lombară, furnicăturile sau senzația de amorțeală de la nivelul picioarelor pot fi semnele care trebuie să vă îndrepte urgent către un control medical.

Cum te poate ajuta microchirurgia minim invazivă și microchirugia dacă suferi de hernie de disc?

Din fericire, există vești bune pentru toți pacienții din România! Apariția tehnicilor de chirurgie minim invazivă spinală (endoscopie spinală, operații pe tubulatură etc.) și a microchirurgiei spinale (operații asistate de microscop operator), desfășurate în prezent cu succes la Spitalul Sanador, au adus o serie de beneficii pentru toți pacienții operați, și anume:

  • inciziile mult mai mici,
  • efectele distructive asupra țesuturilor din jur reduse până la eliminare,
  • coloana lombară este mult mai stabilă pentru că îndepărtarea osoasă, pe cale chirurgicală, este mult diminuată.

O altă veste bună ar mai fi și faptul că înainte de operație, pacienții sunt investigați cu cel mai modern aparat pentru rezonanță magnetică nucleară (RMN 3 Tesla), capabil să ofere detalii extrem de importante cu privire la poziție herniei și relațiile cu alte structuri din jurul său (măduvă, nervi spinali, repere osoase vertebrale etc.)

Durata unei operații de hernie de disc lombară a fost redusă, în prezent, la aproximativ 2 ore, datorită microscopului operator “Zeiss Kinevo 900”, un sistem ultra-performant de vizualizare, alcătuit dintr-un microscop central și două puncte de observație, care permite poziționări de mare precizie în timpul intervenției. De asemenea, incizia realizată este de doar 2 centimetri, ceea ce înseamnă că din punct de vedere estetic, nu vor exista urme sau semne ale operației.

Reducerea duratei de spitalizare la aproximativ 2 zile și recuperarea rapidă după intervenția chirurgicală de înlăturare a herniei de disc lombare sunt extrem de importante pentru confortul psihic al pacienților, pentru care nu există alternativă în afară de operație.

Este extrem de motivant, mai ales pentru persoanele active că faptul că este permisă ridicarea și mișcarea la 3-4 ore după intervenția chirurgicală. Mobilizarea poate continua treptat și acasă, mărindu-se ușor perimetrul de mers și adăugând la rutină diferite activități. Mai mult decât atât, desfășurarea activităților casnice ajută la o refacere mai rapidă.

De asemenea, pacientul își va putea reîncepe și activitatea profesională mult mai repede decât în cazul operațiilor clasice, după numai 3 săptămâni de la intervenție, bineînțeles în cazul meseriilor care nu sunt solicitante din punct de vedere fizic.

Medicul neurochirurg te așteaptă la un consult pentru a stabili dacă microchirurgia și neurochirurgia minim invazivă sunt cu adevărat soluția pentru a scăpa cât mai ușor, mai repede și mai confortabil de hernia de disc lombară!