Te doare spatele? Când trebuie sa te prezinti la un neurochirurg?

Te doare spatele- Cand trebuie sa te prezinti la un neurochirurg

Nu există persoană adultă care să nu fi avut, cel puțin o dată în viață, un episod de durere de spate. Chiar dacă unele dintre aceste dureri pot fi extrem de agresive, cele mai multe dintre ele se pot îmbunătăți cu ajutorul unor metode non-chirurgicale sau chiar odată cu trecerea timpului.

În momentul în care apare o durere de spate mai puternică, cei mai mulți se gândesc la o rezolvare fără a apela la o intrevenție chirurgicală și este absolut normal să se întâmple acest lucru. Înainte de orice fel de tratament, ar trebui consultat însăun neurochirurg care este specializat în tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale. Acesta va fi în măsură să spună dacă este sau nu nevoie de o intervenție chirurgicală și să indice un plan de tratament care să ofere rezultate.

În cazul în care durerea de spate are o intensitate scăzută, înainte de a apela la un neurochirurg, trebuie făcută o vizită la medicul de familie. Acesta va efectua un examen fizic și va da detalii despre durere și cauzele acesteia. Apoi, medicul de familie poate prescrie medicamente care pot ameliora durerea sau poate recomanda terapia fizică. O altă soluție o reprezintă și chiropracția, metodă de tratare a durerii prin terapia coloanei vertebrale.

Dacă durerea de spate începe să scadă în intensitate, se pot relua activitățile obișnuite, dar în mod gradual. În același timp, exercițiile fizice moderate sunt binevenite. Contează, de asemenea, postura corpului. De cele mai multe ori, statul în poziții incomode poate readuce durerile. Adoptarea unei posturi corporale corecte ajută la scăderea riscului apariției unor episoade noi de durere de spate. Pentru tratarea durerilor mai pot fi luate în considerare și alte măsuri, precum acupunctura sau masajul terapeutic.

Însă, ce se se poate face în cazul în care durerea persistă, dar operația îți provoacă fiori reci pe șira spinării? Alinarea poate fi dată de fizioterapie specializată pentru afecțiunile musculo-scheletice. În prezent, fizioterapia face parte din planul de tratament prescris de către un neurochirurg.

În cele din urmă, dacă tratamentele non-chirurgicale nu reușesc să atenueze durerea pacientului, asta nu înseamnă în mod direct că este necesară o intervenție chirurgicală. Întotdeauna trebuie să existe și o leziune care să poată fi identificată ca fiind cauza durerii. Altfel, operația propriu-zisă nu este o opțiune. Mai multe investigații pot fi realizate cu ajutorul razelor X, cu a unui CT, RMN etc. Acestea pot evidenția orice problemă care nu a putut fi identificată în primă fază.

Chiar și așa, decizia efectuării unei intervenții chirurgicale este strâns legată de către decizia pacientului. Doar în cazuri rare, precum sindromul Cauda Equina sau în cazul unui anevrism este nevoie de asistență medicală imediată.

Cei mai importanți factorii pe care pacienții ar trebui să îi ia în considerare înainte de a se prezenta la un neurochirurg pentru durerile de spate sunt:

  • Intensitatea durerii. În cazul în care durerea nu a fost atenuată de opțiunile de tratament non-chirurgicale și se manifestă pentru câteva săptămâni sau luni, atunci trebuie urgent făcută o programare la un medic neurochirurg cu competențe în tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale. Dacă durerea este severă, atunci recomandarea este ca un consult de specialitate să fie efectuat cât mai rapid.
  • Modul in care durerea de spate afectează viața de zi cu zi. Poate chiar mai importantă decât intensitatea durerii este capacitatea celui afectat de durerea de spate de a-și desfășura activitățile zilnice. Dacă mersul la serviciu este imposibil, dacă deplasarea pe jos sau cu mașina sunt o corvoadă, atunci consultația nu trebuie amânată.

Din fericire, în prezent, există numeroase opțiuni terapeutice, iar unele tipuri de intervenții chirurgicale sunt mai puțin invazive față de altele. Spre exemplu, microdisectomia este o tehnică minim invazivă și nu modifică anatomia coloanei vertebrale, în timp ce alte intervenții chirurgicale pot fi ceva mai invazive necesitând o recuperare mai îndelungată.

În cazul unei intervenții chirurgicale, rata de succes în ceea ce privește ameliorarea durerii de spate este de peste 70% sau 90%, în funcție de starea de dinainte de momentul intervenției, de vârsta pacientului și de alte condiții preexistente.

Există câteva simptome care pot indica unele afecțiuni medicale grave și care necesită asistență medicală de urgență:

  • Incontinență bruscă a intestinului sau a vezicii urinare, fie slăbiciunea progresivă a picioarelor. Acestea pot indica o afecțiune a nervilor sau sindromul ”Cauda Equina”.
  • Durere abdominală/de spate severă, continuă, care ar putea indica un anvrism aortic abdominal.

Factorii de risc care ar trebui evitați pe cât posibil sunt: stresul, un rucsac prea greu, depresia, postura corporală greșită, sedentarismul, o greutate corporală prea mare, fumatul, alimentația deficitară sau ridicarea repetată de obiecte grele. De asemenea, există și alți factori ce nu pot fi controlați, precum vârsta înaintată, istoricul familial, fracturi sau răni la nivelul spatelui, sarcina sau defecte congenitale.

Nu în ultimul rând, pentru a ține durerile de spate la distanță, este importantă adoptarea unei alimentații sănătoase, variate și echilibrate, însoțită de mișcare în mod regulat, mai puțin stres, o postură corectă a corpului și nu în ultimul rând, cât mai mult joie de vivre!