Hernia de disc lombară

Home Afectiuni ale coloanei vertebrale Hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară este o afecțiune care apare atunci când discurile intervertebrale, cele care susțin coloana vertebrală, se deplasează din poziția lor.

Acest disc intervertebral este o structură care se află între vertebre și funcționează ca un amortizor de șocuri. El preia solicitările excesive care se exercită asupra vertebrelor în viața de zi cu zi. Un alt rol al său este acela de a permite mișcarea vertebrelor una față de cealaltă, ceea ce ne permită să ne aplecăm, să ne rotim sau să facem alte mișcări. Cele mai des afectate discuri sunt ultimele două, deoarece acestea sunt cele care susțin cea mai mare parte din greutate, comparativ cu discurile poziționate mai sus.

Durerile de spate la nivel lombar, care coboară spre picioare, slăbiciunea musculară, amorțeala la nivelul mâinilor, degetelor mari de la picioare sau senzația de presiune în călcâie pot fi doar câteva dintre simptomele pe care le-ați putea avea în cazul herniei lombare. De asemenea, mai există și cazuri, rare într-adevăr, în care afecțiunea nu prezintă simptome, iar pacienții nici măcar nu au nevoie de intervenție chirurgicală.

Odată cu înaintarea în vârstă, discurile intervertebrale se deteriorează și se pot deplasa de la locul lor. Apare durerea de spate, implicit hernia de disc. Însă, nu doar cei cu vârsta înaintată sunt predispuși la această afecțiune, ci și cei care au un loc de munca ce presupune ridicarea de greutăți mari sau statul pe scaun timp îndelungat. În aceste condiții, hernia de disc lombară poate apărea chiar și în jurul vârstei de 30 de ani.

Statisticile arată că hernia de disc lombară afectează în jur de 15% din populație, dar sunt foarte mulți oameni care pur și simplu ignoră durerile de spate și nu se prezintă la medic.

Cum apare și care sunt simptomele herniei de disc lombare?

Hernia de disc lombară apare în timp, în urma unui efort fizic mare, repetat, în special ridicarea de greutăți, sau atunci când suntem prea sedentari, atunci când avem un loc de muncă care presupune să stăm mult timp pe scaun, în poziții fixe.

Cele mai frecvente simprome ale herniei de disc sunt: durerea resimțită la nivelul spatelui, mâinilor, umerilor, picioarelor sau gâtului, iar aceasta se înrăutățește în timpul strănutatului, tusei sau atunci când persoana respectivă stă într-o anumită poziție; amorțeală sau senzație de înțepătură la nivelul mâinilor sau picioarelor; slăbiciune musculară, incapacitate de a ridica sau de a ține strâns în mână anumite obiecte. Alți factori de risc în apariția herniei de disc sunt supraponderabilitatea sau moștenirea genetică.

Însă, după cum am spus și mai sus, se poate întâmpla ca hernia de disc să fie lipsită de simptome deranjate, iar pacienții să află că suferă de această adecțiune doar în urma unui consult de rutină sau a unei radiografii.

Hernia de disc este genul de afecțiune care se instalează în timp, treptat, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ca urmare a degenerării și pierderii de colagen din discurile intervertebrale. Acest aspect duce la întinderea excesivă, răsucirea sau ruptura unui disc intervertebral. De asemenea, ridicarea de greutăți mari sau un accident la nivelul coloanei vertebrale poate avea, din păcate, același rezultat.

Rareori, hernia de disc poate duce la sindromul numit ”coadă de cal”, o formă severă a compresiei și inflamației nervilor, care se ramifică de la măduva spinării. În astfel de situații, apar durerile atroce și reflexele, forța sau sensibilitatea fiind diminuate. Acest sindrom este considerat o urgență chirurgicală, pentru că poate duce la pierderea permanentă a funcției vezicale, interstinale și la paralizia picioarelor.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a fi sigur că este vorba despre o hernie de disc, medicul neurochirurg va începe prin a adresa câteva întrebări de rutină. Va încerca să stabilească perioada în care au apărut simptomele, dacă durerea se înrăutățește în anumite situații și locul exact în care apare durerea. De asemenea, va testa reflexele, rezistența musculară, capacitatea de a simți vibrațiile, înțepăturile sau atingerile și mobilitatea.

De cele mai multe ori, un examen clinic și istoricul medical sunt suficiente pentru a stabili diagnosticul, dar mai sunt situații în care se recomandă investigații suplimentare, precum radiografii, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică sau mielograma.

Tratamentul herniei de disc lombare

În cele mai multe dintre situații, tratamentul herniei de disc presupune corectarea obiceiurilor care au provocat afecțiunea. Un plan de exerciții fizice personalizat, evitarea unor poziții dureroare, ridicatul de greutăți în mod corect, medicamentele anticonvulsive, antiinflamatoare sau analgezice, injecțiile cu cortizon sau scăderea în greutate pot ameliora semnificativ simptomele și durerile.

Sunt puține cazuri în care este nevoie de intervenție chirurgicală. Până se ajunge la această ultimă soluție, medicul neurochirurg va monitoriza starea pacientului care urmează un tratament pentru cel puțin o lună și jumătate. În cazul în care nu există o îmbunătățire a situației, medicul poate apela la fizioterapie. Astfel, intervenția chirurgicală este cea care se impune doar atunci când pacientul nu răspunde deloc la tratamentele anterioare și prezintă în continuare simptome de amorțeală și slăbiciune sau incapacitate de deplasare sau de a sta în picioare.

Alte medode pentru a ameliora simptomele herniei de disc sunt reprezentate de chiropraxie, acupunctură, masajul terapeutic sau yoga. Bineînțeles că acestea au rolul de a da o stare de bine mai rapidă pacientului, însă din păcate nu reușesc să trateze cauzele herniei de disc lombare. Aceste soluții complementare doar vor ameliora durerile de spate.

Operația de hernie de disc, numită și microdiscectomia lombară, este una dintre cele mai simple intervenții chirurgicale, iar complicațiile foarte rare și infinit mai puține decât în cazul operației clasice.

Operația de hernie de disc

Dacă înainte, chirurgia coloanei vertebrale însemna incizii mari (tăieturi mari), perioade lungi de recuperare și recuperare dureroasă, progresele chirurgicale în neurochirurgie, cum ar fi procedura de microchirurgie minim invazivă, au îmbunătățit în mod dramatic întregul proces.

Microdiscectomia este o procedură chirurgicală minim invazivă efectuată la pacienții cu disc lombar herniat. În timpul acestei intervenții chirurgicale minim invazive, un neurochirurg va îndepărta porțiunile discului herniat pentru a elibera presiunea asupra nervului spinal.

Procedura se face sub anestezie generală, iar procesul se desfășoară, în general, respectând pașii următori :

  • O incizie de la 1 până la 2cm se va face direct peste discul afectat.
  • Un microscop cu lumină este folosit pentru a ajuta neurochirurgul să vadă zona afectată.
  • Neurochirurgul poate elimina o mică parte din os, care protejează rădăcina nervului.
  • Cu un instrument specific, neurochirurgul va elimina țesutul herniat deteriorat, eliberând presiunea asupra nervului.
  • Incizia este închisă cu suturi.

De obicei, pacientul este eliberat în aceeași zi sau în dimineața următoare. Nervul spinal are acum spațiul necesar în interiorul coloanei vertebrale, astfel încât orice durere cauzată de afectarea nervului ar trebui să se oprească.

Recuperarea după operația de hernie de disc lombară

Timpul de recuperare este mult mai scurt față de operația clasică de hernie de disc lombară. Majoritatea pacienților vor părăsi spitalul în aceeași zi sau în 24 de ore de la intervenția chirurgicală, în funcție de ce stabilește neurochirurgul după consultul post-intrevenție.

Este indicat ca pacientul să vadă și un kinetoterapeut înainte de a se externa. Acești terapeuți pot oferi instrucțiuni despre cum să se reducă presiune asupra coloanei, despre siguranța mișcărilor de îndoire, ridicare și răsucire pe care le facem cu spatele. De asemenea, poate prescrie o serie de exerciții specifice pentru pacient, ca să se îmbunătățească forța și flexibilitatea mușchilor din jurul coloanei vertebrale. Pacientul este încurajat să facă exerciții fizice în mod progresiv, la începul să urce și să coboare scări.

După operația de hernie de disc lombară trebuie evitat condusul, sedentarismul (adică statul pe scaun pe perioade lungi de timp), ridicarea de greutăți și aplecările din trunchi.

Avantajele microchirugiei spinale minim invazive sunt reprezentate de faptul că pacienților nu le este afectat stilul de viață. Singura restricție care va exista va fi aceea de a ridica greutăți mai mari de două kilograme în prima lună după intervenție. Pacienții însă pot să se întoarcă după o săptămână la locul de muncă și să îți reia activitățile în mod progresiv.

De asemenea, se pot relua exercițiile fizice sau hobby-urile fizice după 2-4 săptămâni după procedură. Durata estimată la nivel general pentru o recuperare completă este de aproximativ șase săptămâni.

Microdiscectomia este o procedură minim invazivă, cu rezultate remarcabile pentru ameliorarea durerii de spate cauzată de hernia de disc lombară. În timp ce majoritatea pacienților care suferă de sciatică nu sunt candidați pentru o intervenție chirurgicală, dacă toate celelalte tratamente eșuează, operația de hernie de disc poate fi justificată.

Medicul neurochirurg va examina taote circumstanțele și va determina dacă procedura este potrivită pentru dumneavoastră. De aceea, cea mai bună metodă de a scăpa de hernia de disc lombară este să mergeți la medicul neurochirurg pentru un consult. Astfel, puteți discuta istoricul medical, probleme de sănătate și așteptările dumneavoastră pentru a trata eficient și sigur hernia de disc lombară.

Formular de contact