Nevralgia de trigemen

Home Afectiuni ale creierului Nevralgia de trigemen

Ce este nevralgia de trigemen?

În momentul în care unul dintre ramurile nervului tigemen este afectat, apare afecțiunea denumită nevralgia de trigemen, sindrom dureros, care transmite senzațiile resimțite la nivelul feței către creier.

Acest nerv, unul dintre cei 12 aflați în zona creierului, este responsabil pentru controlul mușchiilor de la nivelul feței, masticației, secreției lacrimale, precum și a secreției salivare (sensibilitatea dinților, a cavității bucale, a pleoapei superioare, a sinusurilor și pentru aproape toată pielea de pe cap și de pe față).

Vestea proastă este cea că în momentul în care suferi de această afecțiune, chiar și o simplă spălare a feței, spălatul pe dinți sau aplicarea machiajului poate declanșa o criză dureroasă.

Nevralgia de trigemen debutează cu atacuri scurte și ușoare, precum un junghi, iarîn timp, afecțiunea tinde să crească în durată și intensitate. Nevralgia de trigemen afectează femeile mai des decât bărbații (motivele care stau la baza acestui fapt nu sunt foarte clare pentru cercetători) și probabilitatea de a apărea la persoanele cu vârste de peste 50 de ani este mai mare.

Vestea bună este că nu trebuie să trăiești cu această durere! Medicii neurochirurgi sunt capabili să gestioneze eficient nevralgia de trigemen prin tratament cumedicamente, injecții sau prin intervenție chirurgicală.

Simptomele nevralgiei de trigemen pot include episoade de dureri severe, asemănătoare cu șocurile, atacuri spontane sau declanșate de lucruri simple, precum atingerea feței, masticația, vorbirea sau spălatul pe dinți. Episoadele dureroase pot dura de la câteva secunde, până la câteva minute. De asemenea, acestea se pot declanșa în fiecare zi, o dată pe săptămână, pe lună sau chiar la intervale mai mari. Unii bolnavi oameni au perioade mari în care nu resimt vreo durere.

Nevralgia de trigemen mai dă și alte simptome precum durerea constantă sau senzația de arsură în zonele de influență ale nervului (obraz, maxilar, dinți, gingii, buze, ochi sau fruntea), durerea care afectează o parte a feței (sau, mai rar, ambele), durerea focalizată într-o singură zonă sau atacuri dureroase care devin din ce în ce mai frecvente ca intensitate și durată. Foarte rar, durerile pot apărea și noaptea, atunci când persoana afectată doarme.

Întrucât deseori se suprapun simptome care aparțin mai multor afecțiuni, obținerea unui diagnostic corect este destul de dificil. Cu toate acestea, descoperirea cauzei este foarte importantă, pentru că tratamentele pentru alte afecțiuni nu pot ajuta în tratamentul corect al nevralgiei.

Așadar, dacă suferi de dureri în zona feței, care nu trec cu ajutorul calmantelor, trebuie să te prezenți la un medic neurochirurg, să îi povestești toate simptomele și pentru că doar un medic poate stabili dacă te confrunți cu nevralgia de trigemen.

Care sunt cauzele nevralgiei de trigemen?

În general, problema principală este contactul dintre un vas de sânge (o arteră sau o venă) și nervul trigemen, de la baza creierului. În acest caz, nervul se află sub presiune, ceea ce provoacă acele pusee dureroase specifice.

De asemenea, afecțiunea poate apărea ca urmare a înaintării în vârstă, mai poate fi legată de o scleroză multiplă sau chiar cauzată de o tumoră care comprimă nervul trigeminal. Însă, unele persoane pot prezenta aceste nevralgii din cauza unor leziuni cerebrale, a altor anomalii, a unor accidente vasculare cerebrale sau a unor traumatisme faciale.

Factorii care pot declanța durerea sunt atingerea feței, mâncatul, râsul, băutul lichidelor, periajul dințiilor, machiajul, zâmbetul sau chiar și simplul spălat pe față.

Cum se poate trata nevralgia de trigemen?

Diagnosticarea nevralgiei de trigemen se bazează, în principiu, pe istoricul pacientului și pe descrierea simptomelor, alături de rezultatele unor examene fizice și neurologice. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu această afecțiune va fi nevoită să efectueze un RMN pentru ca medicul neurochirurg să excludă existența unei tumori sau a unei scleroze multiple, ca reprezentând cauza durerilor.

Opțiunile de tratament includ medicamente, intervenția chirurgicală sau abordări menite să completeze schemele prescrise. Medicamentele anticonvulsivante, utilizate pentru a bloca funcționarea unor nervi, sunt destul de eficiente, iar antidepresivele triciclice sunt folosite pentru a trata durerea, pentru că analgezicele obișnuite nu sunt suficient de eficiente în cazul durerilor.

În cele din urmă, dacă durerea nu se ameliorează în urma tratamentului medicamentos sau dacă acesta produce efecte secundare greu de suportat (tulburări cognitive, pierderi de memorie, oboseală excesivă, suprimarea măduvei osoase sau alergii) atunci tratamentul chirugical va fi indicat de către medic.

Pentru a trata nevralgia de trigemen, sunt disponibile câteva proceduri neurochirurgicale, în funție de natura durerii, preferințele pacientului, sănătatea fizică, tensiunea arterială și existența unor intervenții anterioare, precum și de prezența sau absența sclerozei multiple. Unele dintre ele sunt efectuate în regim ambulatoriu, în timp ce altele implică o operație mai complexă, care se efectuează sub anestezie generală.

Rizotomia este o procedură în care fibrele nervoase sunt deterioare pentru a bloca durerea. Procedura provoacă întotdeauna un anumit grad de pierdere senzorială și amorțeală facială. Însă, pentru a trata nevralgia de trigemen există mai multe forme de rizotomie, precum compresia balonului (rănirea izolației pe care nervii sunt implicați cu senzația de atingere ușoară a feței), injecția de glicerol (procedura scaldă nervul în glicerol, fapt care dăunează izolației nervoase), leziunea termică cu radiofrecvență (procedură similară cu injecția de glicerol, însă pacientul este trezit pentru puțin timp și un curent de intensitate mică este trecută prin ac, acțiune care provoacă furnicături în zona durerii. Pacientul este sedat din nou, iar zona nervoasă este încălzită treptat cu un electroc, rănind în acest fel fibrele nervoase), radiochirurgie stereotactică (folosește RMN pentru a direcționa fascicule de radiații puternice concentrate în locul în care nervul iese din tulpina creierului) sau decompresia microvasculară (cea mai invazivă dintre toate, dar oferă și cea mai mică probabilitate ca durerea să reapară – necesită o deschidere prin osul mastoid din spatele utechii, chirurgul îndepărtează vasul care comprimă nervul și plasează o pernă moale între nerv și vas.)

Neurectomia implică tăierea unei părți a nervului și poate fi efectuată în apropiere a punctului de intrare a acestuia în tulpina creierului, în timpul unei încercări de decompresie microvasculară. În momentul procedurii, neurectomia provoacă o amorțeală mai lungă în zona feței. Cu toate acestea, nervul poate crește înapoi și, în timp, senzația poate reveni.

Printre abordările complementare, de obicei în combinație cu tratamentul medicamentos, terapiile complementare oferă diferite grade de succes. Exercițiile cu impact redus, terapia cu arome sau meditația pot fi destul de utile pentru a menține o stare de bine. De asemenea, unii pacienți au resimțit o ameliorare a durerii după injecții cu toxină botulinică (Botox), substanță care blochează activitatea nervilor senzoriali.

Orice metodă de tratament trebuie discutată de către medicul neurochirug direct cu pacientul, pentru că doar astfel medicul îi poate oferi cea mai bună variantă pentru a scăpa definitiv de durerile provocate de această afecțiune.

Formular de contact