Hematomul subdural este o colecție sanguină craniană. Acesta se produce în mometul în care se sparge un vas de sânge de la nivelul creierului. Hematomul, rezultatul lichefierii sângelui, este localizat între creier și învelișul creierului.
Este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, de la sugari și până la vârstnici, însă cel mai frecvent se instealează în urma unui traumatism. Totuși, statisticile arată că este cel mai des întâlnit la persoanele în vârstă, atunci când creierul începe să se atrofieze și venele de pe suprafața acestuia au o mai mare posibilitate de a se rupe prin întindere. Acestea fiind spune, aproximativ 25% dintre pacienții cu traumatisme cranio-cerebrale pot dezvolta un hematom subdural.
Formarea unui hematom subdural cronic poate fi lentă, se produce în timp. Nu este obligatoriu ca acesta să apară imediat după un traumatism. Pot trece chiar și câteva săptămâni, uneori luni, până acesta se formează în urma unui accident minor, care de foarte multe ori trece neobservat, dar perioada de remisie poate fi și una scurtă, de doar câteva ore. Aceasta poate fi mascată de persistența cefaleei, amețelilor sau a alterării stării generale.
Apariția unui hematom este favorizată de un tratamentul anticoagulant, de consumul cronic de alcool sau de deshidratare. Capabili să crească volumul unui hematom sau doar să îl întrețină mai sunt și câțiva factori mecanici, precum tusea sau constipația.
De asemenea, apariția mai poate fi determinată și postchirurgical (craniotomii), un anevrism intercranian, malformații arterio-venoase, de sindromul bebelușului scuturat (o forma indusă de traumatism cranian) etc.
Simptomele care pot da de veste că există posibilitatea ca un hematom să se formează sunt fie o scurtă pierdere a stării de conștiență, fie, în cazurile mai grave, o afectare profundă a acesteia.
De asemenea, afecțiunea se mai manifestă și prin crize convulsive, pierderea parțială sau totală a capacității de vorbire, deficiențe de deplasare, modificări anormale ale pupilei, dureri de cap, amețeli, vărsături sau chiar și tulburări de personalitate.
Diametrul hematomului depinde direct de amploarea hemoragiei. De asemenea, dezvoltarea unui edem cerebral (creșterea în volum a creierului, în urma unei creșteri a conținutului de apă al țesuturilor) va favoriza stoparea hemoragiei. Asta pentru că sângele este răspândit pe o suprafață mai mare a creierului, ceea ce duce la hipertensiune intracraniană din cauza comprimării creierului.
Diagnosticul poate fi stabilit în urma unei investigații cu ajutorul unui computer tomografic cerebral. Ușor și rapid de efectuat, CT-ul permite aprecierea localizării, volumul și efectul pe care îl exercită asupra structurilor din jur. Dacă această afecțiune este diagnosticată din timp, iar pacientul va urma un tratament chirurgical potrivit, prognosticul în cazul afecțiunii este, în general, unul bun.
Dacă nu este descoperite la timp și netratat, hematomul subdural cronic poate duce la deces. Mortalitatea este foarte ridicată, între 50 și 90% dintre cei care au această afecțiune și nu o tratează la timp. De aceea, este foarte important ca pacientul să fie operat în primele patru ore după un traumatism.
De asemenea, prognosticul mai poate fi influențat și de modul în care s-a produs traumatismul, vârsta pacientului și presiunea intracraniană după tratamenul chirurgical.
Diagnosticul poate fi stabilit și prin alte metode, precum un RMN, o radiografie craniană, o hemoleucogramă, o arteriografie, o electroencefalografie sau o pneumoencefalografie.
Pentru pacienții care suferă de hematoame cu volum mic de sânge și cu simptome minime, recomandarea ar fi abținerea de la orice tip de intervenție chirurgicală. Medicul este cel care poate opta pentru o supraveghere clinică și o reexaminare CT.
De asemenea, se pot administra corticosteroizi, se poate face o rehidratare, iar o dietă cu un regim alimentar sărac este recomandată. Bineînțeles, în cazul în care pacientul nu are alte afecțiuni care să nu îi permită aceste lucruri.
În cazul celor cu hematoame subdurale cronice cu volum mare și cu simptome semnificative va fi tratat chirurgical. Coelcția se sânge va fi evacuată prin minim abord chirurgical.
Apariția oricărui simptom precizat puțin mai sus conduce către un control de specialitate. În momentul în care ajungi la medic, acesta îți va pune mai multe întrebări pentru a-și da seama când au apărut simptomele, în ce au constat acestea, dacă v-ați lovit recent la cap, dacă aveți dureri de cap sau amețeli, dacă v-ați pierdut cunoștința sau ce alte simptome mai aveți.
Răspunsul la toate aceste întrebări, precum și rezultatul unor analize detaliate îl vor ajuta pe medic să determine dacă s-a format un hematom subdural sau dacă este vorba despre o altă afecțiune.