Astrocitom

Ce este astrocitomul?

Tumorile cerebrale apar, în principiu, din celule ale creierului, precum astrocitele sau neuronii (cunoscute și sub denumirea de tumori cerebrale primare), sau pot ajunge la creier pornind, însă, din alt organ al corpului (tumori cerebrale metastatice).

Tumorile care apar din celule gliale (cea mai frecventă formă de celulă cerebrală) sunt cunoscute sub numele de gliomuri, iar astrocitomul este una dintre cele mai întâlnite tipuri de tumori maligne, care pot apărea în interiorul creierului sau a măduvei spinării. Acesta poate avea o dezvoltare lentă sau foarte agresivă, cu evoluție rapidă. Tocmai de aceea, în funcție de evoluția tumorii, se stabilesc opțiunile de tratament de către medicul neurochirurg.

Care sunt simptomele astrocitomului?

În funcție de locul în care este localizată tumora, simptomele pot include dureri de cap, greață și vărsături frecvente, precum și convulsii. Alte simptome care ar trebui să te trimită mai rapid la un control medical sunt: confuzia, pierderea memoriei, pierderea poftei de mâncare, dezechilibrul, tulburările de vedere, dificultățile de vorbire, nervozitatea, slăbiciunea, modificări de personalitate sau a stării de spirit, atacuri epileptice sau incontinență urinară.

În cazul în care te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie săte prezinți imediat la neurochirurg. Acesta va recomanda efectuare unor investigații cu ajutorul unui computer tomograf (CT) sau a unui RMN care poate dezvălui dacă suferi sau nu de astrocitom. În funcție de rezultat, pasul următor este discuția cuun medic neurochirurg care este specializat și în tumori cerebrale.

Printre factorii de risc care cresc incidența astrocitomului se numără vârsta înaintată, istoricul familial și expunerea la radiații (spre exemplu, radioterapia).

Cum se poate trata astrocitomul?

Înainte de orice, când vine vorba de tratarea unui astrocitom, trebuie să te prezinți la un medic pentru stabilirea diagnosticului și pentru a stabili un tratament optim, în concordanță cu nevoile și istoricul tău medical specific.

Diagnosticul de astrocitom estedeterminat în urma unui examen neurologic, a unei tomografii computerizate, a unui examen de imagistică prin rezonanță magnetică, printr-o tomografie prin emisie de pozitroni sau prin obținerea unei biopsii de țesut.

Tratamentul pentru astrocitom presupune o intervenție chirurgicală (extirparea totală sau parțială a tumorii), radioterapie, chimioterapie sau terapie direcționată (tratament care atacă celulele tumorale și care se concentrează asupra unor anormalități ale acestora).

Clasificarea tumorilor de tip astrocitom se face în baza caracteristicilor descoperite în urma analizelor făcute de medici. Acestea au condus către diferențierea în grade de dezvoltare a tumorii, (de la I la IV), cu modele diferite de comportament.

Tumorile de gladul I tind să fie benigne și apar mai frecvent la copii, iar îndepărtarea lor se face cel mai bine chirurgical, soluție care poate vindeca pacientul în totalitate,într-o proporție mare din cazuri.

Tumorile de gradul al II-lea sunt de tipul indolente, au creștere lentă la adulții tineri, iar în cazul lor, crizele sunt destul de frecvente. Aceste tumori sunt îndepărtate și prin intervenție chirurgicală, însă este posibil ca procedura să implice și îndepărtarea unor părți ale creierului care sunt esențiale pentru funcții importante, precum vorbirea sau mișcarea brațelor și picioarelor. Prin urmare, intervenția chirurgicală trebuie făcută cu foarte mare atenție și cu cartografierea creierului înainte și după operație. În comparație cu cele de gradul I, tumorile de gradul al II-lea progresează la un grad superior într-un mod lent (procesul poate dura câțiva ani).

În cele din urmă, tumorile de gradul al III-lea și al IV-lea sunt mai frecvente la adulți, însă sunt mai dese în cazul femeilor. Acestea tind să aibă comportamente și modele de creștere mai agresive. Pentru că sunt considerate glioame maligne, aceste tipuri de tumori sunt tratate prin îndepărtare chirurgicală agresivă, ulterior fiind nevoie și de radiații fracționate, procedură care se întinde pe parcursul a cinci sau șase săptămâni, cu chimioterapie concomitentă sau secvențială.

Scopul intervenției chirurgicale efectuate de către medicul neurochirurg este acela de a îndepărta cât mai mult din tumoră fără a răni țesutul cerebral normal, în special părțile responsabile de funcții importante. În afara tumorii de gradul I, toate celelalte au celule care se infiltrează în țesutul creierului, de cele mai multe de ori într-o manieră dificilă de distins în momentul intervenției chirurgicale.

Extirparea întregii tumori este imposibilă, însă medicii neurochirurgi pot elimina cât mai mult din aceasta, în deplină siguranță pentru pacient. Avantajul principal al intervenției chirurgicale este că se reduce din volumul tumorii și, implicit, din presiunea asupra creierului, însă acest lucru va duce și la scăderea riscului apariției convulsiilor.

Pe de altă parte, radioterapia și chimioterapia sunt tratamente standard oncologice, utilizate după intervenția chirurgicală pentru tumorile astrocitom de gradul al III-lea și al IV-lea. Radioterapia este eficientă în uciderea celulelor tumorale, însă mai ales atunci când sunt administrate radiații fracționate.

Trebuie precizat faptul că aproape toate tumorile de gradul al II-lea progresează la gradul al III-lea, iar acestea din urmă progresează spre gradul al IV-lea. Chiar și când sunt folosite cele mai avansate tratamente chirurgicale, cu radiații sau chimioterapie, aproape toate tumorile de gradul al IV-lea pot reapărea. În acest caz, controlul medical frecvent și supravegherea prin RMN sunt esențiale.

Dacă ai simptome care te alarmează și prin care corpul tău îți transmite că se petrece ceva în neregulă în organism, prezintă-te la medicul neurochirurg din timp! un simplu consult îți poate salva viața!

Formular de contact