Adenom hipofizar

Home Afectiuni ale creierului Adenomul hipofizar

Ce este adenomnul hipofizar?

Adenomul hipofizar este o tumoare benignă care se dezvoltă la nivelul glandei pituitare (hipofiza), o structură localizată la baza creierului, cu rolul de asecreta hormoni importanți ai sistemului endocrin.

Adenomul hipofizar se poate dezvolta din celule ale hipofizei, care secretă hormoni, iar pierderea controlului asupra acestui aspect are efecte negative asupra organismului, însă depinde extrem de mult de tipul de hormon pe care îl secretă.

Un adenom mare poate comprima formațiuni nervoase din interiorul craniului, precum și nervii optici, ceea ce înseamnă afectarea câmpului și a acuității vizuale. Această pierdere a vederii începe, de obicei, cu deteriorarea vederii periferice pe ambele părți.

Există multe opțiuni de tratament, precum chirurgia sau controlul hormonal prin medicamente, însă în cele mai multe situații, așteptarea și observația pot fi opțiuni mult mai potrivite.

Hipofiza este o glandă de mărimea unui bob de mazăre și se află la baza creierului, chiar în spatele nasului și al sinusului sfenoidal, sub hipotalamus. Aceasta produce hormoni care ajută alte organe și țesuturi să funcționeze în parametri normali. Spre exemplu, hipofiza controlează multe procese care au loc în corp, precum creșterea, dezvoltarea sau reproducerea. De asemenea, aceasta mai este responsabilă și de funcționarea normală a rinichiilor, sânilor sau a uterului.

Majoritatea adenoamelor hipofizare au o creștere lentă, iar faptul că sunt benigne înseamnă că nu se vor răspândi în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, creșterea în volum poate pune presiune asupra structurilor din apropiere și, implicit, vor conduce către alte complicații. Spre exemplu, poate afecta celulele hipofizare normale și le poate împiedica să funcționeze normal, ceea ce duce la hipopituitarism (afecțiune care provoacă tensiune arterială scăzută, oboseală și modificări ale funcției sexuale).

De asemenea, multe dintre aceste adenoame provoacă simptome prin eliberarea de hormoni suplimentari în fluxul sanguin, însă nu toate astfel de tumori produc hormoni. Cele din urmă sunt denumite adenoame nefuncționale. Acestea doar se măresc și sunt descoperite în momentul în care încep să exercite presiune și provoacă alte complicații la nivel local.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează hipofiza, trebuie să îți imaginezi un termostat de uz casnic. Acesta măsoară tot timpul temperatura din casă și din când în când trimite semnale încălzitorului, îl pornește sau îl oprește, pentru a menține o temperatură constantă și confortabilă. Același rol îl are și hipofiza. Aceasta monitorizează constant funcțiile corpului și trimite semnale către organe și glande pentru a ca acestea să funcționeze adecvat.

Care sunt cauzele adenomnului hipofizar?

Nu este cunoscută cauza exactă a apariției acestor tumori benigne, însă, uneori,adenomul hipofizar a fost legat de modificări accidentale în ADN. Schimbările de acest gen perturbă celulele care devin anormale și să măresc în mod necontrolat. De asemenea, aceste modificări pot fi trimise de la părinți la copii, pe cale ereditară.

Care sunt simptomele adenomnului hipofizar?

Adenoamele hipofizare care secretă hormoni pot oferi o serie de semne și simptome, în funcție de hormonul pe care îl produc, însă cele care secretă mai puțini hormoni decât normal pot provoca greață și vărsături, slăbiciune, senzație de frig, tulburări ale perioadelor menstruale ce provoacă rărirea și până la absența lor, creșterea cantității de urină, precum și creșterea sau scăderea în greutate.

Surplusul de hormoni duce la gigantism (în cazul copiilor) și acromegalie (în cazul adulților), apariție bolii Cushing, hipertiroidism, iar unele simptome generale includ durerile de cap, probleme de vedere, greață, vărsături, modificări ale comportamentului și ale simțului olfactiv, drenaj nazal, disfuncție sexuală, infertilitate, oboseală extremă, creștere sau pierdere în greutate inexplicabilă, dureri articulare, slăbire musculară sau menopauză precoce.

Pe de altă parte, semnele adenoamelor nefuncționale sunt legate de creșterea lor, deci de presiunea pusă de ele pe structurile înconjurătoare. În funcție de volumul tumoral, semnele care pot indica o problemă sunt cefaleea, afectarea câmpului vizual și a acuității vizuale.

Adenoamele nefuncționale mici nu provoacă întotdeauna simptome. Unele dintre ele chiar nu se găsesc niciodată. Însă, cele mari, sunt de două ori mai frecvente. Adenoamele pot apărea la orice vârstă, însă persoanele de peste 30 și 40 de ani au un risc mai mare de a dezvolta adenom hipofizar față de cele de 20 de ani. De asemenea, probabilitatea apariției la femei este mai mare decât în cazul bărbaților.

Cum se tratează adenomul hipofizar?

În momentul în care un pacient este suspectat că are această tumoare benignă, medicul neurochirurg va efectua un examen fizic și va testa vederea pentru a detecta deficiențele de câmp vizual. De asemenea, testele hormonale ale sângelui și ale urinei, precum și cele de imagistică a creierului sunt necesare pentru a confirma diagnosticul.

Intervenția precoce este extrem de importantă. Ea oferă o șansă foarte bună de vindecare sau de redobândire a controlului asupra tumorii, precum și stoparea efectelor secundare. Pentru a trata adenomul hipofizar există trei tipuri de tratament: îndepărtarea chirurgicală a tumorii, radioterapia și terapia medicamentoasă.

Intervenția chirurgicală implică o abordare a tumorii prin cavitatea nazală, folosind fie microchirurgia, fie endoscopia. Chirurgia este de obicei combinată cu ghidajul computerizat, care permite o abordare minim invazivă. Este o procedură bună, utilă, pentru că efectele secundare sunt minime spre zero, recuperarea este rapidă, iar procedura minim invazivă nu va lăsa urme. De asemenea, pacienții se pot întoarce acasă, de cele mai multe ori, după numai două sau trei zile de la operație.

Medicul neurochirurg poate folosi și varianta transcraniană, însă aceea este rezervată tumorilor foarte mari și care nu pot fi îndepărtate în siguranță cu ajutorul primei metode.

În cazul radioterapiei, există trei tipuri de metode utile: cu fascicul extern, cu fascicul de protoni sau radiurgie stereotactică.

Iar cazul tratamentului cu medicamente sunt folosiți agenți care scad mărimea tumorii și care o pot reduce chiar și până la jumătate. Acest lucru va duce și la îmbunătățirea vederii, elimină durerile de cap și poate restabili menstruația și fertilitatea în cazul femeilor. Dacă tumoarea nu răspunde la terapia medicamentoasă, atunci se va lua în considerare intervenția chirurgicală.

Dacă suferi de simptomele descrise mai sus, nu mai amâna și programează-te la un neurochirurg de urgență!

Formular de contact